Burger Partij Amersfoort ( BPA )

BPA Burger Partij Amersfoort

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Amersfoort, 15 oktober 2004.

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding:

Uit verschillende hoeken ( Rubenstraat – Liendert ) krijgen we veel klachten van inwoners over het onderhoud van de SRO aan de diverse gebouwen, speeltuinen enz.

Wij noemen u er twee uit een lange rij van klachten:

  1. De speeltuin Het Vogelnest aan de Wiekslag zijn minimaal 4 speeltoestellen weggehaald omdat ze "verrot " waren. Vervanging is niet in voorzien terwijl er wel volop geld is voor de zogenaamde " buitenkast-prive " projecten van de SRO.
  2. Bij het vrijstaande gymnastieklokaal achter het Sportfondsenbad sluit een dakuitloop nu al meer dan drie ( 3 ! ) jaar niet aan op de hemelwaterafvoerpijp. Resultaat: een groot gedeelte van het metselwerk aan de buitenzijde is flink " verkankerd ". Bovendien zitten de gevels al jaren vol met graffiti. Volgens diverse omwonenden is de SRO zeker drie jaar niet om dit gebouw heen gelopen, laat staan dat er onderhoud is gepleegd !

Speelgelegenheden voor de kinderen zijn essentieel voor de sociale cohesie van deze stad. Geen of slecht onderhoud en/of geen vervanging op tijd van deze toestellen door de SRO kan dus niet volgens de BPA ! Gepland onderhoud en vervanging is anno 2004 heel normaal in het bedrijfsleven !

Wij hebben hierover de volgende vragen:

  1. Is het college op de hoogte van het feit dat de SRO het reguliere onderhoud van speeltuinen en gebouwen op de lange baan schuift ?
  2. Vindt er controle plaats van uit het Stadhuis op de staat van de gebouwen bij de SRO in beheer ? Zo ja, hoe dan, zo nee, waarom niet ? ( Tenslotte gaat er een forse hoeveelheid geld - geoormerkt voor onderhoud – jaarlijks naar de SRO ! )
  3. Wat is de policy van de gemeente Amersfoort in het algemeen met betrekking tot de speeltuintjes in de diverse wijken ? Moeten deze een " langzame dood " sterven of wordt de SRO wat deze voorziening betreft achter " haar broek aangezeten " of ze met het gemeenschapsgeld ook wel onderhoud pleegt c.q. speeltoestellen in de speeltuintjes vervangt ?
  4. Hoe vindt, op het onderhoud van de SRO op speeltuinen in deze stad, vanuit het stadhuis controle plaats ?

 

In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording,

 

Hans van Wegen, fractievoorzitter.

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. …….oktober 2004

 

 

  1. Het beheer en onderhoud van de speeltuinen berust voor wat betreft de speeltoestellen bij de Stichting Welzijn Amersfoort, met uitzondering van de speeltuinen Soesterkwartier, Irene, Rivierenwijk, Kruiskamp en Vriendenkring.
  2. Deze speeltuinen zijn eigendom van en in beheer bij de betreffende speeltuin-verenigingen.

    Het beheer van de in de speeltuinen eventueel aanwezige gebouwtjes berust bij de NV SRO. Van het door de NV SRO op de lange baan schuiven van het reguliere onderhoud van deze en ook andere gebouwen, zoals sportaccom-modaties, scholen, wijkcentra, e.d. is ons niets bekend.

  3. In 1997 heeft de verzelfstandiging van de Dienst SRO plaatsgevonden en is
  4. de NV SRO in het leven geroepen. Volgens het beslisdocument is voor wat betreft de kwalitatieve criteria met de NV SRO onder meer afgesproken, dat deze zijn gericht op "sobere en doelmatige handhaving van het onder-houdsniveau van de opstallen, inclusief de aanwezige installaties en inventaris". Voor alle opstallen zijn bij de verzelfstandiging van de NV SRO onderhoudsplannen opgesteld voor de komende 10 jaar (tot 2007) die de verplichtingen aangeven die noodzakelijk zijn voor handhaving van het huidige niveau. Het meerjarig onderhoudsplan (MOP) wordt tenminste eens per twee jaar geactualiseerd. Daarbij worden alle objecten geschouwd, wordt bezien hoe de bouwkundige staat er voor staat en wat er eventueel in afwijking van het MOP op korte termijn aan onderhoud moet worden uitgevoerd. De resultaten van deze inspectie worden in een schriftelijke rapportage vastgelegd en dient als bijlage bij het MOP. Wij zijn voornemens om voorafgaand aan de nieuwe contractperiode (vanaf 1 januari 2007) door een onafhankelijke derde partij een onderzoek te laten uitvoeren naar het onderhoudsniveau op dat moment en naar het niveau waarop het onderhoud gedurende de dan afgelopen contractperiode is uitgevoerd.

  5. Zoals al onder antwoord 1 opgemerkt, berust het onderhoud c.q. vervanging van de speeltoestellen bij de Stichting Welzijn Amersfoort of de betreffende
  6. vijf verenigingen. De NV SRO speelt hierin geen rol.

    Beheer van speeltuinen is van oudsher financieel geënt op veel inzet van vrijwilligers. Er zijn beperkte budgetten. Dit is één van de knelpunten, die zijn genoemd in de aan de gemeenteraad gezonden "Knelpunten-inventarisatie Jeugdbeleid".

  7. Zie antwoord 3.